Roetfilter reinigen DPF Refresh

 

Is het mogelijk om zelf een verstopt roetfilter te reinigen?

Op een gegeven moment ontkom je er niet aan. Je Diesel Partikel Filter (roetfilter) raakt vervuild. Dan komt de vraag: Kun je zelf je roetfilter reinigen en is dit verstandig? Wanneer een roetfilter verstopt is, is het mogelijk om zelf het roetfilter te reinigen. In sommige gevallen kan dit door het regenereren van de auto en het roetfilter dus schoon te rijden.

Soms kan het echter ook verstandig zijn om het roetfilter professioneel te laten reinigen. In deze blog leggen we je precies uit hoe je weet of je roetfilter verstop is, hoe je deze zou kunnen schoonmaken en wanneer er een professional je hierbij zou kunnen helpen.

 

Hoe weet je of je roetfilter verstopt is?

Er zijn een aantal zaken waaraan je een verstopt roetfilter kunt herkennen. Het meest duidelijke teken wat er is, is het dashboard lampje voor “roetfilter storing” dat gaat branden. Zodra dit lampje oplicht, betekent dit in de meeste gevallen dat het roetfilter verstopt is. Het is echter goed om te weten dat het ook kan zijn dat er een elektronisch probleem is. Dat het lampje brandt wil dus niet altijd zeggen dat het roetfilter verstopt is.

Heeft u geen roetfilter lampje? Dan gaat normaal gesproken het motormanagementlampje branden bij een verstopt roetfilter.

Je zou een verstopt roetfilter ook kunnen herkennen aan het feit dat je auto anders rijdt dan voorheen. Een verstopt roetfilter kan namelijk leiden tot een verhoogd brandstofverbruik. Daarnaast zou de auto aanzienlijk kunnen gaan stotteren.

 

Hoe raakt een roetfilter vervuild?

Een roetfilter heeft geen eeuwig leven en gaat zo ongeveer 150.000 tot 200.000 kilometer mee. Op den duur raakt het roetfilter vervuild/verstopt en kan uiteindelijk stuk gaan. Maar tot het zover is, raakt een roetfilter dus weleens vervuild en dit is op te lossen. Een verstopt roetfilter vervangen en een nieuw roetfilter gebruiken hoeft dus niet altijd. Hoe raakt zo een roetfilter dan verstopt? Een verstopt roetfilter komt onder andere door: vervuilde injectoren, een vervuilde uitlaatgasretour, wisselende brandstof kwaliteit en een ongunstig rijprofiel.

Door bovenstaande zaken kan het namelijk zo zijn dat de auto niet niet goed regenereert en daardoor raakt het roetfilter zelf verstopt.

 

Hoe vervuiling van het roetfilter voorkomen?

Zoals eerder aangegeven, maakt het rijgedrag onderdeel uit van het verstopt raken van de roetfilter. Je kunt roetfilter vervuiling voorkomen door het rijgedrag aan te passen. Wat we hiermee eigenlijk bedoelen is om soms eens langere stukken op hogere toeren te rijden zodat het regeneratie proces compleet zijn werk kan doen. Dit scheelt enorm in de capaciteit om roet te blijven filteren en zo vervuiling te voorkomen.

Toch is het vervelend om onnodig lange ritten maken om een geforceerde regeneratie op te laten treden zonder dat je ergens heen hoeft. Daarom zijn er brandstofadditieven op de markt gebracht die hier een uitkomst in kunnen bieden.

Zo is er de Lindemann Diesel Boost. Dit product is een heel goed reinigings- en beschermingsadditief voor het roetfilter. Wat doet dit product precies? Dit product zorgt voor een verhoging van het cetaangetal (Het cetaangetal is een referentiewaarde, waarmee van een brandstof de bereidheid tot zelfontbranding, onder druk en aanwezigheid van zuurstof, wordt aangeduid.)

De verhoging van het cetaangetal zorgt voor een betere verbranding waardoor er minder roetvorming plaatsvindt en er dus minder inwendige vervuiling plaatsvindt. Niet alleen het roetfilter zelf heeft hier voordeel van. Omdat het dit additief eerst langs de turbo, egr klep en een deel van het inlaatsysteem gaat, profiteren die ook van de verminderde roetvorming.

 

 

Kan ik doorrijden met een verstopt roetfilter?

Of je door kunt rijden met een verstopt roetfilter is een lastige vraag zonder eenduidig antwoord. In eerste instantie is het niet wenselijk om door te rijden met een verstopt filter want dit zorgt voor storingen en meer inwendige vervuiling dan nodig. Daarnaast heeft het uiteindelijk ook een negatief effect op het brandstofverbruik.

Merk je dat de auto minder presteert door een verstopte roetfilter en heeft het regeneratieproces de oplossing niet geboden. Dan is het toch verstandig om er niet mee door te rijden en het professional in te schakelen om het roetfilter goed te laten reinigen (of dit zelf te doen).

 

Hoe zelf je roetfilter reinigen?

Soms is het roetfilter zo verstopt dat het regeneratie problemen niet meer oplost. Dan is het nodig dat je het roetfilter reinigt. Dit kun je zelf doen door gebruik te maken van een roetfilter reiniger. Zo kun je additieven gebruiken. Een additief als Total Care Diesel van Lindemann, zorgt ervoor dat de verbrandingstemperatuur van de roetdeeltjes verlaagt waardoor dit gemakkelijker verbrandt. Dit zorgt ervoor dat het roetfilter gemakkelijker schoon te krijgen is.

In verschillende additieven (ook in de eerder genoemde) zitten ook extra werkzame stoffen die er o.a. voor zorgen dat de rest van het brandstofsysteem een opschoonbeurt krijgt.

 

Wanneer raden we een professionele schoonmaak van het roetfilter aan?

Soms is het roetfilter zo vervuild met as dat het gebruik van een additief geen nut meer heeft. Het roetfilter reinigen lukt dan niet meer met zo’n product. Dat is het moment waarop je beste je roetfilter reinigen kunt uitbesteden aan een professioneel bedrijf als DPF Refresh. Bij DPF Refresh reinigen we het filter door het filter te spoelen met perslucht en reinigingsvloeistof onder hoge druk. De reinigingsvloeistof en de perslucht worden in afwisselende richtingen door het filter geperst om de roetdeeltjes los te maken en uit het filter te spoelen.

 

De voordelen van het professioneel reinigen van een verstopt roetfilter

Het roetfilter reinigen laten uitbesteden heeft zo zijn voordelen. Wij snappen dat het vreemd klinkt dat een aanzienlijk goedkoper additief ervoor kan zorgen dat een service die duurder is overbodig lijkt te maken. Dit is echter niet het geval. Zoals gezegd is er in sommige gevallen geen andere mogelijkheid dan het roetfilter professioneel te laten reinigen.

Wat zijn de voordelen van het het professioneel laten reinigen dan?

  1. Geen kans op schade aan het filter: Onze professionele en veilige reinigingsmethode zorgt ervoor dat je roetfilter in topconditie wordt gebracht zonder enig risico op schade.

  2. Binnen 24 uur gereinigd: We begrijpen we de waarde van tijd. Daarom bieden we een snelle service waarbij je roetfilter binnen 24 uur gereinigd is, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

  3. Alle merken en modellen: Onze diensten zijn geschikt voor alle merken en modellen roetfilters. Of je nu een personenwagen, bestelwagen, vrachtwagen of een ander type voertuig of machine hebt.

Wat kost het professioneel laten reinigen van het roetfilter?

De kosten voor het professioneel reinigen van het roetfilter beginnen bij DPF Refresh vanaf 275,- Deze prijs is voor personenauto’s. Wanneer het gaat om het schoonmaken van de filters voor vrachtwagens en landbouwvoertuigen dan liggen deze kosten iets hoger. Namelijk op: € 335,-

Wil je graag meteen een online afspraak inplannen om voor het reinigen van het roetfilter? Klik dan hieronder. Heb je vragen over het reinigingsproces of andere vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag! een afspraak te maken!