Een verstopt Roetfilter vervangen of reinigen - De beste keuze?

Wat is een roetfilter en hoe lang gaat een filter mee

Een roetfilter (ook wel dieselroetfilter of DPF genoemd) is een onderdeel in de auto dat fijne deeltjes verzameld uit het uitlaatsysteem. Deze kleine deeltjes bestaan vooral uit roet en onverbrande koolwaterstoffen en worden gevormd tijdens de verbranding van brandstof.

Roetfilters zijn dus belangrijk om de uitstoot van fijne deeltjes (fijnstof) te minimaliseren en zo de luchtkwaliteit (vervuiling) niet negatief te beïnvloeden. Zo een roetfilter die sinds 2011 verplicht is, hebben alleen (net zoals andere auto onderdelen) niet het eeuwige leven.

Een roetfilter gaat voor dieselauto’s ongeveer tussen de 150.000 en 200.000 kilometer mee en kan op den duur verstopt raken of kapot gaan. Waardoor gebeurt dit? Dit gebeurt vooral door zaken als: een vervuilde uitlaatgasretour, wisselende brandstofkwaliteit en een ongunstig rijprofiel.

Roetfilter defect of verstopt?

Als het roetfilter defect is, heb je vanzelfsprekend een nieuwe roetfilter nodig. Dat geldt alleen niet voor een roetfilter dat verstopt zit. Dan is het niet altijd nodig om over te gaan op vervanging, maar zou het roetfilter gereinigd kunnen worden. Welke van de twee slimmer is? Wij leggen het hieronder uit.

Verstopte roetfilter vervangen of reinigen?

Wanneer het roetfilter niet defect is, kan het dus beter zijn om het roetfilter zelf te laten reinigen. Een nieuw roetfilter is niet altijd nodig. Daarnaast heeft het reinigen van het roetfilter een aantal voordelen ten opzichte van het auto onderdeel vervangen.

De voordelen van het reinigen van een verstopt roetfilter

De voordelen van het reinigen van het roetfilter ten opzichte van de vervanging ervan zijn als volgt:

1. Het is een stuk sneller

Het reinigen van het roetfilter is aanzienlijk sneller dan vervanging. Het reinigingsproces wat wij bij DPF Refresh aanhouden duurt gemiddeld zo’n twee uur en dat is aanzienlijk sneller dan het vervangen van het roetfilter.

2. Het is voordeliger

Een roetfilter laten vervangen kost al snel tussen de € 1000,- en € 1500,-. Een roetfilter reiniging bij DPF Refresh kan echter al vanaf € 275,-. Dat is dus flink goedkoper dan vervangen. Het roetfilter reinigen in plaats van vervangen levert dus al snel een besparing van zo’n € 1000 tot € 1200 op.

3. Het verlengt de levensduur van het roetfilter

Nadat het roetfilter reinigingsproces is geslaagd, gaat je roetfilter weer gemakkelijk zo’n 100.000 kilometer mee. Met een reiniging van het roetfilter ben je dus niet alleen sneller klaar en goedkoper uit, je zorgt er ook voor dat het onderdeel met een vrij eenvoudige oplossing weer voor een lange tijd mee kan gaan.

4. Het is klantvriendelijker om te doen

In tegenstelling tot het roetfilter vervangen, is het roetfilter reinigen dus sneller, goedkoper en geeft een verlenging van de levensduur. Dat is volgens ons een stuk klantvriendelijker!

Hoe werkt roetfilter reinigen - de DPF Refresh methode?

Bij DPF Refresh bieden we een snelle en efficiënte manier om je roetfilter te reinigen. Dit doen we voor verschillende voertuigen. Zo kun je met personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens en landbouwvoertuigen bij ons terecht.

Wanneer wij het oude filter ontvangen beginnen we met een inspectie en voeren we een druk- en flowtest uit. Na deze eerste tests beginnen we met het reinigen van het roetfilter. Hoe doen we dit? Onder hoge druk spoelen we het roetfilter met perslucht en reinigingsvloeistof. Deze twee worden in afwisselende richtingen door het filter geperst om de roetdeeltjes los te maken en ze uit het filter te spoelen.

Tijdens het schoonmaken van het filter houden we het filter natuurlijk goed in de gaten. Zo zorgen we ervoor dat het roetfilter niet beschadigd raakt.

Nadat de verstopping is opgelost en het oude roetfilter weer glimt als een nieuwe filter, voeren we nogmaals een druk- en flowtest uit. Daarna testen we het filter nogmaals om zo zeker te weten dat de verstopping is opgelost en alles goed werkt alvorens deze weer in het voertuig wordt gemonteerd.

Roetfilter vervangen of dus toch reinigen?

Is je roetfilter verstopt en niet defect? Dan is het vervangen van het roetfilter overbodig en raden wij aan om voor het laten reinigen van het filter te gaan. Het reinigen levert een aantal flinke voordelen op voor een fractie van de kosten. Volgens ons een win-win.

Wil je meer weten over het roetfilter vervangen of schoonmaken en spreek je graag een specialist? Of wil je weten wat wij precies voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wil je meteen een afspraak inplannen? Dat kan ook! Vul dan onderstaand afspraak formulier in en kom langs.

Bezig met laden...